Hagamannens rättegång är över och fram kommer Silberskys räkning. Ja, inte för att jag blev förvånad över den, snarare hur olika vi behandlas i rättssystemet.

Men är det rimligt med nästan en halv miljon kronor? Ska det verkligen vara acceptabelt att man får välja en toppadvokat och låta samhället betala kostnaderna, framför allt då alla kringkostnader såsom resor och traktamenten?

En statlig utredning granskade advokatarvodena redan 2003, då hade kostnaderna ökat med nästan 50% de senaste fem åren. Staten betalade då runt 900 miljoner per år till advokater. Sedan dess har vi haft många grova och omfattande brott, så jag skulle tippa på att idag har det ökat ändå mer.
Men kostnadsökningen är säkerligen också ett bevis på hur brottsligheten ökar.

Men säg mig i vilket annat yrke kan du lämna in en faktura/kostnadsräkning utan att specificera vad som uträttats?
Om du fick hem en hantverkare skulle du godkänna en räkning på 150 timmar utan att det framgick vad som utförts? Än mindre skulle du godkänna något så luddigt som 41 timmar tidsspillan eller tidsspillan resa 14X7 timmar à 945 summa 92 610 kronor.
Kan inte denna/andra advokater arbeta då de reser, framför allt när de flyger. Nej istället så verkar det som att han både har tagit upp restid och tidsspillan! Måste man åka taxi för 12658 kr? Det borde bli billigare med hyrbil eller att någon hämtar vid flyg och hotell.

Att ha egen advokatbyrå, verkar onekligen lönsamt. Man kan fakturera praktiskt tagit vad som helst utan att någon reagerar. Det är endast domstolsverket som kan granska och överklaga kostnadsräkningarna och det sker tydligen sällan.

Jag undrar jag, lägger åklagaren ner lika mycket tid på ett fall som advokaterna tycks göra. I praktiken borde de lägga ner mycket mer inklusive polisens förundersökning. Själva stämningen får sedan advokaten i sin hand och då är ju grovjobbet redan gjort.

Men historien lär knappast sluta här, lika lite som i Bobbyrättegången eller andra uppmärksammade rättegångar – det blir överklaganden som säkerligen kommer att kosta lika mycket.
– Jag bara undrar, hur mycket har offren fått kosta eller rättare sagt hur mycket hjälp och stöd har de fått från samhället?

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser