Modeprylar såsom mobiltelefoner, mp3 spelare och andra tekniska prylar som ofta utvecklar sig tycks bli den stora faran för ungdomar att hamna hos kronofogden.

Det är allt för lätt för ungdomar att låna pengar idag och därmed sätta sig i skulder de inte klarar av. Jag har åtskilliga vänner vars ungdomar så fort de fyllt 18 tecknar mobilabonnemang de egentligen inte klarar av.

Sen har vi alla dessa lån via nätet där SMS-lån är den största fallgropen. I höstas utgjorde gruppen ungdomar i åldrarna 18-25 år så mycket som 44 procent av de inkomna ansökningarna om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Men är det lönt att varna för snabba SMS-lån? Personligen så tycker jag att ämnet ekonomi och hushållsbudget bör vara obligatoriskt redan i högstadiet för att ungdomarna skall få en vidare syn på vad saker och ting kostar, vad det skall räcka till och framför allt så skulle det bli mer rättvist, då vi har så många samhällsklasser i dag. Skillnaderna kan vara stora på elevers och ungdomars förutsättningar när de blir myndiga.

Nu är det jultider och fömodligen kommer många desperata människor, ungdomar som vuxna att gå i fällan att låna snabba pengar.

Andra bloggar om: , , , ,

………………………………………..

Annonser