Hets mot folkgrupp, diskriminering och kränkning är något vi säger nej till i Sverige. Ändå tycker vår justistieminister Beatrice Ask att man skall kunna porta skolungdomar från affärer och hon har stöd i sitt tyckande, skriver SvD.

Alliansens rättspolitiska grupp skrev i februari i sin rapport att ”personer som vid upprepade tillfällen snattat eller begått annat brott ska kunna få tillträdesförbud till butiken”.

Hur vore det istället om personer som är kända för att snatta eller begå andra brott fick ta sitt straff.

Jag kan förstå att små företag har det tufft både vad det gäller snatterier, trakasserier och inbrott. De drabbar dem hårt men det vore då bättre att de fick ha sina övervakningskameror så brottslingarna kunde straffas med bevis att de har fingrarna i sylt burken så att säga.

I livsmedelsaffären Tempo vid Karhögstorg i Lund är inte ungdomar under 15 år välkomna under skoltid. Innehavaren har portförbjudit dem eftersom han anser att eleverna, från intilliggande Järnåkraskolan, snattar och stör.

Här dömer man alltså ut alla ungdomar som tänkbara gärningsmän, vilket är helt olagligt.

Det vore bättre om Justieministern och Alliansen insåg att det måste till mer och bättre resurser för att få stopp på ungdomars brottsliga framfart, än att låta affärsinnehavarna själva ta itu med problemen och agera polis och domare själva. Vilket jag anser är en konsekvens av att rättsväsendet inte ingriper när brotten begås.

Sökord om: , , , , ,

Annonser