Man måste gå till roten av det onda för att kunna hitta problematiken. Att hamna i ett spelmissbruk tror jag oftast har en annan grund än viljan att spela, snarare hoppet att vinna de stora pengarna. Många börjar nog i fel ände, dvs. när de redan är i en ekonomisk knipa och tror att de kan ta sig ur det via spel.

Såväl Aftonbladet som Expressen, skriver idag om 22-årige Christian som tog sitt liv p.g.a. att han spelat bort sitt liv på nätpoker.

Via Knuff ser jag att tre personer just nu reagerat på artikeln. Zikes, har rubriken Självmord pga nätpoker… Skulle inte tro det. Han tycker inte man kan skylla självmordet på nätpokern.

MKs blogg skriver Missbruk och skvallerpressen och har mer gått in på att spelmissbruk är ett allvarligt samhällsproblem medan Fotbollsfrun, uttrycker sig ”Vad är det för TRAMS att sitta och blippa framför datorn hela dagarna?” Redigering: Orginal inlägget har raderats av bloggerskan, Malin Wollin, tillika krönikör och kolumnist eller av moderatorerna. Inlägget i helhet var kränkande och hon fick många påhopp från bl.a. Ab bloggarna för sin känslolöshet och illa valda ord

Själv läste jag om den här händelsen i förrgår och hade tänkt skriva i ämnet, som uppföljning på inlägget jag skrev på föregående års sista dag, 28 miljoner till spelmissbruk. Jag är nämligen av åsikten att regeringen faktiskt har en stor skuld i missbruksproblematiken genom Svenska Spels alla egna onlinespel.

Men för att återgå till ämnet, för det första så tror jag föräldrarna själv har tagit kontakt med dessa tidningar av den anledningen att de vill uppmärksamma på det dolda missbruket och samtidigt varna föräldrar så de kan se varningssignaler hos sina ungdomar.

För att referera till de källor jag har fått informationen från, så skrev Hallandsposten för två dagar sedan inte mindre än fem artiklar kring ämnet inom loppet av 3 minuter.

Spelberoendet tog över Christinas liv en intervju av familjen

Svårt att ta sig ur pokern på nätet, en artikel om Magnus Olausson, fd spelmissbrukar och numera aktiv inom Spelberoendes förening i Halmstad

Forskaren Ove Svensson på Högskolan i Halmstad, Har studerat ungas spelande och säger Farlig övertro på skicklighet

Överläkare Lars Häggström på Länssjukhusets psykiatriska klinik i Halmstad, har nog ringat in en stor del av problematiken Allt det positiva skyms av ångest. Han säger att de flesta dödsfall i åldern 15-45 är självmord och att åtta av tio som tagit livet av sig varit inne i en depression.

Artikelserien avslutas med att journalisten beskriver svaret på Varför är det så tyst om självmord?

Jag tycker detta ämne är värt att lyfta fram, som en del i samhällsproblemen, att så många människor mår psykiskt dåligt och tappar livsgnistan. Men få får den hjälp och det stöd de skulle behöva i sin depression, på sin höjd blir det lite piller och man tror att grundproblematiken försvinner.

Sökord om: , , , , , , ,

Läs något intressant

Annonser