Hur mycket kan man lita på rättssäkerheten? Har ordet trygghet någon innebörd? Visserligen kan man inte lita på allt media skriver, fast jag har många personliga erfarenheter också så med dessa i bakhuvudet, så kan jag tolka mycket som skrivs i olika områden på ett annat sätt.

När det gäller rättegångar som kostar samhället ofantliga summor så verkar utgången för det mesta gå ut på hur skicklig advokat man har. Men ändå tycks det vara mer regel än undantag att domar överklagas.

Just överklagnings proceduren ställer jag mig frågande till, visst den måste finnas just för rättssäkerheten, men borde få tillämpas endast om det är tveksamheter i själva domen. Det tycks mera som man överklagar själva längden på straffen.

Min åsikt bygger jag på tanken, att lagarna måste vara väldigt luddigt utformade om det skall finnas spelrum för hur de ska tolkas och att olika rättsinstanser kan tolka olika såväl i gärning som i strafflängd. Dessutom verkar det som att en domstol i söder inte alls gör samma bedömning som en i norr.

Tar vi t.ex en domstol i en storstad som Stockholm, där är såväl åklagare, som advokater och domstolar luttrade i de flesta brott.
Händer det då ett grovt brott i övre Norrland, så tror jag inte rättsväsendet där har lika stora erfarenheter och med en kändisadvokat i försvar, så kan denna vända på utgången totalt.

Det har varit mycket på tapeten främst inom politik, gamla synder skall glömmas och förlåtas. Visst kan människor ändras och behöver flera nya chanser. Men trovärdigheten ligger alltid och gnager någonstans, det är mänskligt att reagera så.
Men så har vi ämnet, lämpligheten för sitt arbete. Vad jag förstå får t.ex inte en person som finns i brottsregistret bli polis. Det är ett bland många yrken det görs kontroller i olika lämplighetsfaktorer.

Man blir då en aning fundersam, vem kan man lita på när det framkommer uppgifter som att en läkare, som för sju år sedan dömdes för barnpornografi. Nu ändå har fått rätt i regeringrätten som anser att mannens sexchatt med minderåriga och barnporrbilderna i hans dator är tillräckligt starka skäl att ta ifrån läkaren hans legitimation. Trots att både Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har bedömt mannen som olämplig som läkare.

Man blir fundersam när samhället på alla sätt försöker stoppa terrorister och andra fientliga ligor och ageranden. När man i nästa stund läser att en av rättsinstanserna sänker straffet. Just i detta fall, brandbomben mot Mc Donalds har man såväl läst om som sett tv program som bevisningar gärning och uppsåt.

Finns det någon trygghet i samhället, finns det någon rättssäkerhet? Det verkar mest vara ett lotteri beroende på yttre faktorer.

Sökord om: , , , , , , ,

Läs något intressant

Annonser