Svt.se skriver i ett meddelande att en ny utredning ( innehåll i helhet) lagts fram av Anders Perklev. Utredningen som ses som positiv av Justitieminister Beatrice Ask (m) går ut på att psykiskt störda personer som har begått ett väldigt allvarligt brott kan dömas till längre fängelsestraff.Det är inte en dag för tidigt om jag får tycka till, för den psykförvaring de idag tycks dömas till är ett hån mot offren. Men nu verkar det inte som det kommer att bli någon större förändring eftersom det endast är tänkt att användas ytterst begränsat. Det ska ske endast om det finns synnerliga skäl, sägs det och då kan man undra vilka dessa synnerliga skälen skulle vara. Det skulle handla om ca 10 personer av de 380 som årligen döms till vård för våldsbrott.

Enligt Sydsvenskan, så det nya att det ska finnas en möjlighet att döma till fängelse när straffvärdet för brottet är mycket högt samtidigt som behovet av vård anses litet. Det rätten måste väga in är om det finns något samband mellan brottet och den psykiska störningen. Den ska också ta hänsyn till om det rör sig om upprepad brottslighet eller en engångsföreteelse.

Jag har aldrig riktigt begripit detta att om en person anses så psykiskt sjuk när brottet begick, hur kan det då komma sig att de så relativt snart friskförklaras så pass att de får fria permissioner och även skrivs ut? Är man så psykiskt sjuk så blir man väl inte frisk, även om man medicinerar för det är ju bara att dölja symtomerna på sjukdomen.

Personligen så anser jag att all slags brottslighet är sjuk, det finns väl inget normalt i det. Däremot kan det finnas desperation bakom en del brott som t.ex rån för de hamnat i ekonomisk knipa. Men det är oftast en tillfällig sinnesförvirring utlöst av en frustrerad situation.

Vid de fall då gärningsmannen själv bidragit till störningen, genom exempelvis berusning, ”kan detta tala för att synnerliga skäl föreligger att döma till fängelse”, skriver utredarna.
-Ja men det trodde jag var en självklarhet, att droger av allehanda slag inte var godkänt som ursäkt för att undgå ett fängelsestraff.

Jag tycker det är skämmande om vi har så pass mycket som omkring 400 personer som årligen döms till sluten psykriatrisk vård för våldsbrott. Hur kan människor bli så sjukt störda, beror det på brister i sjukvården som inte fångar upp dem innan skadan är skedd?

Andra bloggar intressant om: , , , , , ,

Annonser