Åter igen har en person fått sätta livet till för att de träffat på en ‘galning’. Det vimlar säkert av dessa tickande bomber bland oss i samhället. Just när det gäller brott begågna av psykiskt störda personer så lägger jag skulden på sjukvården.

Den här gången var det en 8-årig pojke i Jönköping som fick sätta livet till. Nu ska man inte förlita sig på vad media skriver för där går som vanligt historierna i sär. Men i ett sånt här fall så blir man förundrad att en person kan ses som sinnesförvirrad i en rättegång.

I Expressen läser man ”En hantverkare som passerade förbi brottsplatsen ingrep och lyckades skrämma iväg knivmannen” och i nästa stycke ”Efter attacken uppträdde gärningsmannen lugnt. Han ska först ha gått sakta från platsen men började senare springa”

Jag bryr mig inte om vilket, vad som är mer skrämmande är att det faktiskt är en man som nyligen släppts, ja så sent som i november, det är alltså ca två månader sedan. Då ansågs han enligt enligt överläkaren vara färdigbehandlad efter att under 2,5 år ha ‘vårdats’ på psykriatriska kliniken för mordbranden på sin mamma. Enligt Svt skulle motiveringen till Länsstyrelsen varit ”Det föreligger en obefintlig risk för återfall i brott”.

Det är också skrämmande att just Psykiatriska avdelningen på Ryhov har sedan tidigare två andra allvarliga dödsfall. En patient på permis mördade då en sjuksköterska på sjukhuset i Jönköping. Det tredje fallet som drabbat rättspsyk var när en man dödade sin fru efter att ha nekats akut psykvård

Det är något grovt fel när man så lättvindigt släpper ut psyksiskt störda patienter/brottslingar. Jag köper inte resonemanget att man inte kan ha människor inspärrade hur länge som helst. Länge i detta fall var mindre än ett fängelse straff skulle ha varit och man får väl ändå förmoda att friskförklaringen föregicks av åtskilliga permissioner.
Det är skillnad på om sjuka människor kan anpassa sig och fungera inom sjukhusets väggar och en annan när det kommer ut i friheten. Det har vi åtskilliga gånger fått bevis för.

Men jag förstår inte hur man nu kan börja fundera på att denna man skulle kunna vara identisk med mannen som utförde de olösta morden i Linköping på Mohamad och Anna-Lena i oktober 2004.
Har denna man man nu gripit suttit på rättspsykriatriska kliniken i 2,5 år, så lär han knappast ha varit ute när mordet i Linköping begicks.

Andra bloggar intressant om: , , , , , , ,

Annonser