Nu har det snart gått 14 dagar sedan nya Bloggportalen.se slog upp sina portar. I Sigges presentation så stod att läsa

…bidra till att skapa en unik och ständigt aktuell trendmätare.

Nya Bloggportalen indexerar nämligen allt bloggarna skriver och genererar därefter ett antal listor, som visar vad de reagerar starkast på just idag.

Dessutom erbjuder sajten olika topplistor över landets mest populära och omdiskuterade bloggar – både på regional, nationell och ämnesnivå – samt två sökmotorer:

Många med mig har nog upptäckt att det är lite si och så med uppdatering. En viss inköringstid måste man naturligtvis räkna med, men när samma nyheter står och stampar dag ut och dag in på lokala siter så blir det lite enformigt och är det nya läsare man vill dra till sig genom den lokala satsningen så tappar man dem snarare.

lokalaportaler.png För närvarande så finns 12 städer representerade. Som synes är det bara ett fåtal av orterna som har många bloggare registrerade.

Många har säkert registrerat sig på ort och tänker inte mer på det. Men det finns faktorer som inte blivit nämna för att den lokala portalen skall fungera.

För det första så kan man tro att man finns med för att man tryckt på orten. Dock måste man även kolla så det inte finns fler orter med samma namn. Då måste man aktivt välja en av dessa för att komma med. Som exempel uppgav Sigge härom dagen Uppsala.

Men det viktigaste som inte har nämnts är att för att ens vara aktuell på en ort och komma med i de olika listorna, så gäller det att man är aktiv.

”Två bloggare per ort har valts ut av lokalredaktionerna för att presenteras på de lokala nyhetssajterna, Dessa lyfts upp lite extra på de lokala bloggportalerna.”

Med andra ord spelar det ingen roll om du är välbesökt eller populär, inte heller är det någon chans att din blogg framträder lokalt såvida du inte uppdaterar ofta och hamnar på nypublicerade inlägg.

Dock är det ändå inte säkert att du hamnar där, eftersom uppdateringen sker med flera timmars fördröjning och det finns ännu ingen pingtjänst. Vilket man då också får tänka på när det gäller första sidan på bloggportalen.se

Jag ifrågasatte, varför uppdateras inte de mest diskuterade nyheterna? På flera orter är de sk. nyhterna gamla och i Karlstad har man inga nyheter alls. Det är här det kommer,  som förmodligen de flesta inte vet om.

”På lokalnivå visar systemet de mest diskuterade nyheterna de senaste 10 dygnen. Vi började såklart med att låta tidsspannet vara 1 dygn, men då var det tomt på de flesta ställen. Vi var tvungna att öka tidsspannet tills det garanterat fanns länkar”

Med andra ord så har alla dess ‘dagboksbloggare’ inget att hämta för att registrera sig lokalt. Det som gäller är att så många som möjligt skriver om och länkar till det som skrivs i media. Bor man då på en ort med få bloggare så kan i praktiken samma gamla blogginlägg ligga kvar hur länge som helst.

Så vill du vara aktuell på din lokala portal, se till att skriva om samma nyheter som andra!

Andra bloggar intressant om: , , , , , ,

Annonser