Att falla mellan stolarna i byråkratin är ett problem som många råkar ut för. Det är förskräckligt när det drabbar gamla förvirrade människor.

Lokalt gick efterlysningen ut av den försvunna 78-åriga damen redan i tisdags, men då endast med signalement. Nu framkommer det fram att kvinnan blivit vräkt från sin lägenhet. I måndagskväll gick socialjouren dit och bytte lås på lägenheten och lämnade den förvirrade kvinnan i trappuppgången.

Historien låter mer än märklig, ändå blir jag inte förvånad. Den 78-åriga damen är ‘lätt förvirrad’ vilket inte är onormalt vid hög ålder. Hon har bott i sin lägenhet i över 30 år, men på slutet tydligen missat att betala hyror.
Obetalda hyror rapporteras till socialtjänsten, som man då kan tyckas borde ta tag i situationen och inte vänta på ett vräkningsbeslut. Nu letar polisen efter henne, då hon varit spårlöst försvunnen i två dygn.

En granne försökte redan på måndagen ett par gånger att få socialtjänsten att visa förbarmande över kvinnan. Istället har nu socialtjänsten slarvat bort kvinnan sedan de låst henne ute från den lägenhet hon bott i över 30 år.

Norrköpings socialchefen för individ- och familjeomsorgen Åke Sandström, säger att de har inte gjort något fel då socialtjänsten bygger på frivillighet. De tycker sig ha gjort sitt efter att ha erbjudit den gamla kvinnan att bo på vandrarhotell. En kvinna som enligt grannarna är lite av en ensamvarg som knappt varit utanför sitt bostadsområde. Trygghet är väl en av de viktigaste faktorerna för en gammal människa som dessutom är lätt förvirrad. Istället har hon nu alla sina tillhörigheter inlåsta i lägenheten som hon inte själv kommer åt. Med sig har hon endast två handväskor.

Det kan tyckas ändå mer märkligt när man läser

Lägenheten har nu övertagits av socialtjänsten.
– Lägenheten ska renoveras och under tiden har kvinnan fått en tillfällig bostad. Därefter är det tänkt att hon ska flytta tillbaka, säger Hans Lockner.

Uppdatering 14.20  Kvinnan har förmodligen kommit till rätta och upphittats i Göteborg
skönt att hon verkar välbehållen, men det förmildrar  ju inte socialtjänstens märkliga agerande i detta fall.

Andra bloggar intressant om: , , , , ,

Annonser