Visserligen skall lagen gälla lika för alla, men det inser nog de flesta  att så är inte fallet. Att använda ‘ofina’ tillmälen mot andra räknas som ärekränkning eller förtal.

Mest känd för att ha blivit dömd i detta är väl fd. SSU ordförande Anna Sjödin, som i höstas dömdes för att ha kallat en ordningsvakt ”jävla svartskalle”. Hon hade fortsatt: ”Det är sådana invandrare som dig vi inte vill ha i Sverige.”

För den förolämpningen, tilldömdes ordningsvakten Jamei 5 000 kronorna för att ha blivit kallad ”svartskalle”.

Nu har det varit ett fall i omvänd ordning, berättar Göteborgs-posten. En polisman stoppade en bilist som körde mot rött, då trafikljusen var ur funktion, polismannen skall då ha sagt ”det är sådana idioter som du som orsakar olyckor, din djävla idiot”.

Det som rört upp rättsväsendet i detta är att det är en åklagare som väckt talan, istället för att som brukligt enligt gängse norm den förolämpade.

Polismannen dömdes i tingsrätten till 40 dagsböter, för sitt olämpliga uttalande. Detta ändrade Hovrätten till en friande dom, dock anser de att förolämpning är ett brott men ”för vilket åklagare över huvud taget inte har åtalsrätt”.

Här är alltså jurister om rättsenheter oeninga vad som är åtalsbart och inte.

”- Hovrättens tolkning av lagen är helt ny, säger Lars Willquist vid riksenheten för polismål.” och vill därför att ärendet skall prövav av Högsta Domstolen.

Säga vad man vill om Sveriges lagar, men inte är de lätttolkade ens för rättsväsendet!

Andra bloggar intressant om: , , , , ,

Annonser