Märkligt tänkande och agerande av regeringen. Ja det kan man tycka om mycket fast det är väl ändå inte specifikt just för borgarna. Men de har på de månader de suttit vid makten rört om i grytan ordentligt.

Nu anser man att fildelning är ett sådan stort problem att de vill stimulera de lagliga alternativen.

Justitiedepartementet håller därför på att se över vilka alternativ finns för att komma åt illegal nedladdning och fildelning. Ett sådant är att tillåta upphovsmännen att själva spåra fildelare.

Visst kan man tycka det är fel med fildelning, själv tycker jag det beror på hur man delar med sig och i vilket omfång. Mer märkligt tycker jag det är att biofilmer kommer ut på nätet innan de ens haft primiär eller textats. Så någon sitter ju och läcker ut filmerna från början och jag tvivlar starkt på att det sker bara inom EU.
Det är inte den sk. ”fildelningslagen” som skall ändras, utan Justitiedepartetmentet arbetar med en ny lag som grundar sig på ett EU-
direktiv från 2004 som ställer krav på förändringar i svensk civilrättslig lagstiftning. Enligt det direktivet så skall rättighetsinnehavare, under vissa förutsättningar ha rätt till information om ”varors och tjänsters ursprung och distributionskanaler”.

– Vad blir det för galet med detta då? Ursprung och distrubutionskanaler, anser jag inte är detsamma som att jaga personer bakom Ip adresser. Vilket å sin sida Länsrätten så sent som för ett par veckor sedan fastlog är personuppgifter . Ska man krångla till det ändå mer än vad det är i svensk lagstiftning?

Jag ser framför mig att Antipiratbyrån och andra nya aktörer, kommer att tjäna stora pengar på detta, då rättighetsinnehavarna knappast själva kommer att jaga fildelare. Det kommer att bli rena vilda western om vem som helst kan begära ut ip nr för att ta reda på vem som använder upphovsrättsskyddat material. Domstolarna skulle bli överösta av civilrättsliga processer för här kan du ju inte bara gälla film och musik, det är så mycket annat som olovligen används via internet.

Det vore bra mycket bättre om våra beslutsfattare tog sig en rejäl funderare om och genomgång av, hur man ska lösa problemen med hot och trakasserier via internet och mobiltelefoner.

Men det är klart det ligger väl ingen vinst i form av moms till staten i sådana frågor. Människor är bara människor, medan film och musik ger en intäkt och alla skatter vill man jaga.

Källa DN via E24

Andra bloggar intressant om: , , , , , , ,

Annonser