Staten tjänar på att alla dricker, de skatteintäkterna liksom för tobak och spel är en intäkt staten inte kan vara utan. Ändå kör man stora kampanjer och varningar om att svenska folket skall sluta med dessa ‘laster’ som kostar samhället enorma summor i sjukvård etc.

Naturligtvis är det helt osunt att våra ungdomar dricker sig fulla på alkohol, ett problem som tycks ha vuxit sig till enorma proportioner sedan det blev populärt att köpa smuggel som jag kan tänka ha slagit ut den tidigare hembränningsförsäljningen. Idag är det billigt att införskaffa märkesvaror till lågpris, vilket naturligtvis även ungdomar fått upp ögonen på.

Jag vet inte men min teori är att ungdomsfyllan ökat just pga av smuggel, innan beställde de nog via systemet, några öl, cider eller dessa alkoläskar som ett tag var så populärt. Via smuggel kan man bara köpa plattor med öl, kartong med vin osv. Därmed ökar också drickandet.

Systembolaget, som har svenskt monopol på försäljning av alkohol, går till som tätt ut med rapporter om hur de tar igen tappade marknadsandelar i försäljning. Staten äger Vin & Sprit AB, V&S tillverkar och importerar sprit och vin i konkurrens med flera andra företag på den svenska marknaden. I koncernen ingår V&S Group som är en ledande tillverkare och distributör av sprit och vin i norra Europa och ett av världens tio största internationella spritdryckesföretag. Systembolaget har sedan monopol på den svenska försäljningen. Med andra ord det kan inte bli så mycket mer intressekonflikt än så här.

Nu diskuterar Riksdagens skatteutskott en helt ny modell för att få bukt med den illegala införseln av alkohol. De talas alltså om förlorade intäkter. Den illegala alkoholsmugglingen som stör riksdagen så mycket att man funderar på modellen, sänkt skatt på öl och vin, men höjd skatt på sprit. För att krydda på det hela lite mer så blandar man in ungdomarnas vanor ”En 13–14-åring kan på torget i en mellansvensk stad köpa en platta öl för 120–140 kronor klockan ett på natten med en kvarts varsel.” som om det skulle vara huvudsyftet kring tankebanorna. Nu går åsikterna i sär i frågan mellan politikerna.

I Stockholm, arbetar polisen aktivit med langning utanför systembolaget, medan de mer finurliga ungdomarna beställer sitt dricka via alla kontaktmöjligheter på nätet.

Men folk är inte dummare än att hur man än beslutar så står man där med skägget i brevlådan. Människor tycker inte om förbud, man tar det lättaste och billigaste alternativet. Lagar och regler är tydligen till för att brytas som våra förtroendevalda genom åren så många gånger själv bevisat.

Själv är jag övertygad om att alkoholkonsumtionen bland såväl ungdomar som vuxna skulle minska radikalt om man slapp planera sina inköp till bestämda tider och just systembolaget. Hur många köper inte idag inför helgen med tanken ‘ i fall att, för säkerhets skull ‘ ? Jag gör det i alla fall.

Andra bloggar intressant om: , , , , , , ,

Annonser