Lars Tonneman på Rikspolisstyrelsen, säger enligt SR att det finns brister i lagstiftningen eftersom dömda kriminella ordningsvakter som blivit av med sitt förordnande och därmed vaktbrickorna, istället blir entrévärdar.

Problemet är tydligen stort i storstäderna där många sk. entrévärdar är kriminellt belastade. Jag förstår faktiskt inte problemet!
En ordningsvakt utbildas genom polisen och får då ett lite bättre skydd för sin person i tjänst. Att ‘bråka’ med en ordningsvakt räknas som våld mot tjänsteman. Ordningsvakten själv har mer befogenheter än en vanlig gäst att ingripa vid bråk, de kan avhysa en person från stället och boja dem. Men dock endast ta till det våld som situationen kräver vid ett ingripande. Här finns nog det stora missbrukandet bland många av krogarnas ordningsvakter, inte nog med att de ofta är ‘biffiga’ i kroppsbyggnaden, till skillnad mot de flesta poliser, de utnyttjar många gånger övervåld eller sin makt i form av brickan för att sätta gäster på plats. Tålamod, konfliktlösning och psykologi tycks många av dem sakna.

Men om en vakt blivit av med sitt förordnande och istället används som krog/entrévärd, då har de ju inga befogenheter kvar utan blir enligt lagen lika ‘oskyddade’ som en gäst eller en servitris. Med andra ord får de varken bära batong eller handbojor och inte använda något våld.
Att de står kvar i dörren, skall väl snarare belasta krogägaren som väljer att ha kvar dem i någon form av tjänst. Man kan inte alltid skylla på brister i lagen, så länge som dörrvärden sköter sig så må det väl vara okej att denne står där. Har man avtjänat ett straff så är man ju fri, har man inte fått ett tillräckligt hårt straff för sin gärning så är det snarare straffskalan det är fel på.
Om däremot en fd. ordningsvakt, hamnar i bråk som entrévärd, så gäller ju samma rättsförfarande som för privatpersoner.

Huvudansvaret för säkerhet och krogmiljö bör ju ligga på ägaren. Men finns det inte tydliga regler så väljer de naturligtvis det enklaste och billigaste alternativet. Fanns det däremot regler om antalet utbildade ordningsvakter som måste finnas vid dörren på en nattclub utifrån öppningstider, krogstorlek och naturligtvis populäritet och region, så vore det inga större problem.
Likväl som man kan mista sitt utskänkningstillstånd av olika orsaker, så kan man lägga till säkerhetskrav utifrån antalet rapporterade incidenter.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser