Bloggosfären är på tapeten igen, det är märkligt hur ofta just bloggar kommer upp som samtalsämne i media. Budskapet tycks vara att inget viktigt skrivs i bloggar, bloggare vill bara bli kända, det är dagböcker utan värde eller som Susanna Popova uttryckte sig i SvD igår Bloggosfären befolkas mest av andra bloggare.

Som kolumnist har hon då kanske dåligt med inspiration eftersom hon ändå skriver om bloggosfären. Läser bloggar gör hon tydligen också eftersom hon bl.a. hänvisar till Mickey J Barczyk och man förmodar att det inte är den enda bloggaren hon läser.

Möjligtvis kan det vara ett trick hon kör med Susanna, hon är väl medveten om att skriver man om bloggosfären så får man läsare och reaktion. ”Få grupper är så bra på att bevaka sitt territorium som bloggarna som vaktar bloggosfären.”

Att presentera siffror och statistik är inte så svårt, frågan är vad man går efter.

Men lika närvarande som bloggarna är, lika frånvarande är deras läsare. Bara 8 procent av Sveriges befolkning läser minst en blogg i veckan. Bland 15- till 19-åringarna läser en fjärdedel, bland dem över 50 år 1 procent

Intressant vore att veta hur många som ingått i undersökningen. Det är inte heller rimligt att räkna på hela Sveriges befolkning. För att få fram siffror bör man räkna på ålder från läskunning och om människor ens har en dator eller internet. Mig har ingen frågat, har någon frågat dig? Sen är jag övertygad om att många läser bloggar men vet inte om det för de kanske inte begriper vad en blogg är.
Nya bloggar startas upp dagligen, den utvecklingen har gått med raketfart. Allt eftersom förändras också mångas sätt att blogga, från dagboks bloggande till att ge sig in i debatten i vad media skriver. Det visar sig ganska tydligt sedan Twingly gjorde sin entré, som jag skrev om förra veckan.

Om inte bloggosfären betydde något så skulle väl aldrig media själva börja blogga. Gomorron Sverige har även de diskuterat bloggosfären, jag missade det men Bisonblogg skriver bland annat att Aftonbladets Virtanen sagt ”Virtanen trodde att intresset för bloggar hade med viljan att visa upp sig och bli känd att göra”

-Jo, det kanske var rätt man att uttrycka varför han bloggar. Inte nog med att han bloggar för Aftonbladet, han har också en egen talkshow på myspace.

Jag säger som Frihetens Vingar ”Det är synd om journalisterna”. För de, eller kanske rättare sagt deras arbetsgivare, har nog insett att just bloggosfären är något man måste ta hänsyn till idag. Det är ganska så genomskinligt, för sist ut är DN som vill ha sin fot med i bloggosfären och startar upp nya medarbetare som skall blogga och för att alla skall hitta dem har de fått en egen sida. Tittar man på ämnena de ska skriva om så finns det redan gott om bloggare som skriver om detta på ett utomordentligt och utförligt sätt. Kulturbloggen t.ex. vi är många som läser henne.

Men man skall inte dra alla journalister och mediafolk efter samma kam. Martin Jönsson är en av de få som verkar begripa, att bloggosfären är här för att stanna. Jag skulle vilja påstå att just bloggare visar vad demokrati är, ett utmärkt medel för att medborgarnas röster gör sig hörda.

Om bloggosfären räknas som en elitstudiecirkel, som Popova uttryckte sig, då är det nog dags att såväl media som våra politiker börjar analysera vad bloggarna skriver om. För är det någon som analyserar och går in på djupet av ämnen, så är det just bloggarna. Här finns djupet, sanningen och livet långt mer ingående än vad en mediaartikel någonsin kommer att få fram och jag tror att det är därför media själva ger sig in i bloggosfären för idag räcker det inte med bara en tidningsartikel.

Andra bloggar intressant om: , , , ,

Annonser